Logo Uutwiek

OLDEBERKOOP


Willinge Prinsstraat

Willinge Prinsstraat, © C. Breider


Rustiek dorp in Zuidoost-Friesland


Het pittoreske plaatsje Oldeberkoop is het oudste dorp in de regio. Het ligt op een zandrug tussen de riviertjes Linde en Tjonger. Het dorp wordt voor het eerst genoemd in 1228, wanneer de Friese strijders in "Brokope" bij elkaar komen om Drenthe in te trekken. Oldeberkoop heeft in de loop der tijden haar rustieke karakter weten te behouden.

In het dorp staan veel karakteristieke, monumentale panden, met name in de omgeving van de Bonifatiuskerk. De oude dorpskom van Oldeberkoop is aangewezen als beschermd dorpsgezicht en twaalf panden/objecten staan op de lijst van rijksmonumenten. Kunsthistoricus Peter Karstkarel heeft in het boekje "Architectuurroute, betovering in architectuur" 29 karakteristieke locaties beschreven. Dat boekje is te koop bij de Toeristische Informatiepunten in Oldeberkoop.

De Bonifatiuskerk, het oudste gebouw in Oldeberkoop, is in de 12e eeuw in romaanse stijl gebouwd. De kerk was toen waarschijnlijk geheel uit tufsteen opgetrokken. In de 13e t/m de 15e eeuw zijn delen gerestaureerd en in gotische stijl aangebouwd, zoals het koor. De kloostermoppen stammen uit die periode. De toren, herbouwd in de 17e eeuw, is opgetrokken uit gele Friese steentjes. Het zandstenen doopvont stamt deels uit de 14e eeuw. In 2012 is de ringmuur gerestaureerd en is het poortgebouw gereconstrueerd.

Oldeberkoop was in de 16e en 17e eeuw een strategisch gelegen dorp. De Bekhofschans, gelegen aan de Linde ten zuidoosten van Oldeberkoop, maakte deel uit van de Friese Waterlinie. De contouren van deze schans zijn in 2007 weer zichtbaar gemaakt. Op 13 oktober 1979 is een kanon gevonden bij de Bekhofschans. Sinds 15 augustus 1981 staat het kanon in Oldeberkoop. De voor het kanon gemaakte affuit is goedgekeurd door het wapenmuseum in Delft.

Dorpsgids


Wilt u kennismaken met het prachtige en historische dorp Oldeberkoop? Dat kan, want het is mogelijk om onder leiding van een dorpsgids een dorpswandeling of een fietstocht in de omgeving te maken. Wandelend neemt de gids u mee langs de kenmerkende gebouwen in het beschermd dorpsgezicht en vertelt u daarbij allerlei bijzonderheden. Ook in de directe omgeving van Oldeberkoop is veel te zien. Tijdens een fietstocht van ongeveer 10 kilometer laat de gids u kennis maken met de mooiste plekjes rondom het dorp. Voor meer informatie en aanmelding kunt u per e-mail contact opnemen met dorpsgidsen@oldeberkoop.nl.

Fotogalerie Oldeberkoop© Alle rechten voorbehouden