Logo Uutwiek

OLDEBERKOOP


Tjongervallei

Tjongervallei, © C. Breider


Wandelen en fietsen


Oldeberkoop is een bezienswaardig dorpje. De fraaie parkbossen en de mooie omgeving nodigen uit tot het maken van wandelingen en fietstochten. Met behulp van de wandel- en fietsroutenetwerken kunt u zelf mooie routes bedenken. Bij de Toeristische Informatiepunten in Oldeberkoop zijn diverse wandelroutes en fietsroutes verkrijgbaar.

Parkbossen Kunstroute


Vereniging Plaatselijk Belang Oldeberkoop heeft samen met Stichting Open Stal, Stichting Dorpsarchief Oldeberkoop en Landschapsbeheer Friesland een kunstroute ontwikkeld. In de wandelroute staan de oorspronkelijke gedachte van de Engelse landschapsstijl van de parkbossen (mooie natuur, bezinning, verrassing, slingerpatronen, spiegelvijvers etc.), de historie, monumenten en de kunstobjecten langs de route centraal.

Beeld De Coöperatieve Gedachte (Beb Mulder)

Beeld De Coöperatieve Gedachte (Beb Mulder en Peter Hiemstra), © C. Breider


De kaart met de route en uitleg van bezienswaardigheden is te verkrijgen bij Hotel Restaurant Lunia, Restaurant 't Koepelbos en de Toeristische Informatiepunten.

De Parkbossen Kunstroute Oldeberkoop is opgenomen in het Wandelnetwerk Fryslân. Dat netwerk bestaat uit genummerde knooppunten. De knooppunten worden op de kaart weergegeven. U kunt uw eigen route samenstellen door van knooppunt naar knooppunt te lopen. Onderweg komt u rood-blauwe bordjes en stickers tegen met pijlen die u de weg wijzen naar het volgende knooppunt. De aanwijzingen staan alleen waar dat nodig is: dus als u af moet slaan. In andere gevallen kunt u gewoon rechtdoor lopen.

De Parkbossen Kunstroute is te volgen via de bordjes die bevestigd zijn op de knooppuntpaaltjes van het Wandelnetwerk Fryslân. Het kan zijn dat een Parkbossen Kunstroutebordje ontbreekt, maar dan kunt u de markeringen van het Wandelnetwerk volgen. Niet op iedere hoek staat dus een Parkbossen Kunstroute-aanduiding. De route is in totaal ongeveer zeven kilometer lang. U kunt tijdens de route op diverse knooppunten kiezen voor een kortere variant.

Wandelroutenetwerk


Het wandelroutenetwerk bestaat, evenals het fietsroutenetwerk, uit kleine trajecten die met elkaar verbonden zijn via knooppunten. De trajecten tussen de knooppunten zijn bewegwijzerd, zodat het volgende knooppunt gemakkelijk te vinden is. Op het onderstaande kaartje ziet u de knooppunten in Oldeberkoop en omgeving.

Kaartje wandelroutes

Wandelroutenetwerk Oldeberkoop (27), bron: Recreatieschap Marrekrite


Fietsroutenetwerk Zuidoost-Friesland


Het fietsroutenetwerk bestaat uit kleine trajecten die met elkaar verbonden zijn via knooppunten. Op ieder knooppunt staat een kaart. De trajecten tussen de knooppunten zijn bewegwijzerd, zodat het volgende knooppunt gemakkelijk te vinden is. Bij de Toeristische Informatiepunten in het dorp is informatiemateriaal over het fietsroutenetwerk te verkrijgen, zoals een kaart en de fietsroute Kunst en cultuur: een fietstocht van 36 kilometer in de omgeving van Oldeberkoop en Noordwolde, door een gebied met een schat aan cultureel erfgoed.

© Alle rechten voorbehouden